Trávenie v žalúdku má na starosť kyselina chlorovodíková. Vďaka nej vzniká v žalúdku kyslé prostredie. Kyslé prostredie v žalúdku, dáva pokyn hormónom, dochádza k stimulácii žlče v žlčníku ak uvoľneniu tráviacich enzýmov z pankreasu. Nič z toho by však nebolo možné bez kyseliny chlorovodíkovej. Tá v žalúdku štartuje celý tráviaci proces. Množstvo kyseliny chlorovodíkovej teda súvisí s tým, ako sa po jedle cítime a ako dobre trávime stravu. Vďaka kyseliny chlorovodíkovej sme schopní ničiť mikróby, parazity alebo baktérie . Skrátka všetko, čo v tráviacom systéme nemá čo robiť.
Produkcia kyseliny chlorovodíkovej má tendenciu klesať s vekom. V prípade, že jej v žalúdku nie je dostatok, môžeme sa stretávať s dlhotrvajúcimi problémami s trávením a to ju po ľahkom jedle. Betaine HCl pomáha udržať tráviaci systém v optimálnom stave. Ľudia s nedostatkom kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku sú náchylnejší na bakteriálne a črevné infekcie, kde sa zvyšuje aj prítomnosť choroboplodných mikroorganizmov. Nedostatok kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku môže zapríčiniť:
Zlá strava plná konzervantov
Nedostatok čerstvých potravín, vrátane zeleniny, ale aj bielkovín
Nevhodná úprava jedla (vyprážania)
Prevládajúci stres
Príliš veľké množstvo nasýtených mastných kyselín
Častým problémom býva nedostatočné vstrebávanie živín alebo reflux. Paradoxné je, že reflux nespôsobuje veľké množstvo tráviacich štiav v žalúdku, ale naopak ich nedostatok. Strava sa, kvôli nedostatku kyseliny chlorovodíkovej, zdržuje v žalúdku príliš dlho a tráviace šťavy sa vracajú pažerákom hore, čo vyvoláva nepríjemné príznaky ako je pálenie záhy a pod.
Prispieva k chronickej žihľavke súvisiacej s potravinovými alergiami
Spôsobuje zhoršené trávenie, nevoľnosť
Pocity ťažkého žalúdka
Zápcha
Premnoženie kvasiniek
Ak sa stretávate s pocitmi ťažkého žalúdka
V prípade, že cítite zlé trávenie aj po ľahšom jedle
Časté pálenie záhy a nevoľnosť
Pri plynatosti
Pri strate chuti do jedla
Zlé trávenie neznamená iba nekomfort a pocity ťažkého žalúdka. Zlé trávenie so sebou nesie aj nízke vstrebávanie živín. Takže hoci máme pocit, že jeme správne, telo si v dostatočnej miere nestihne živiny spracovať . Žalúdočná kyselina je nevyhnutná napríklad na vstrebávanie vitamínu B12 z potravy.
Výrazné podporenie trávenia
Zlepšuje vstrebávanie vitamínov, živín a minerálov
Zabraňuje rozširovaniu plesní
Stimuluje uvoľňovanie ostatných enzýmov
Znižuje hladinu homocysteínu
Pepsin je enzým, ktorý pomáha v trávení bielkovín. Konkrétne štiepia peptidové väzby, ktoré držia molekuly bielkovín pohromade. Akonáhle sa tieto väzby narušia, uvoľnia sa jednotlivé aminokyseliny, ktoré sa potom využijú na stavbu telesných bielkovín. Tento enzým tu pochádza z rastliny Aspergil čierny.
K Betainu je pridaný koreň Horca žltého, ktorý sa hojne využíva pri poruchách trávenia, pretože stimuluje tvorbu tráviacich štiav, tráviacich enzýmov, žlče, podporuje vstrebávanie živín a je vhodný pri nadúvaní.
2 kapsule denne pred jedlom.
Veľkosť dávky: 2 kapsule
Balenie obsahuje 45 dávok.
|
Množstvo v 1 dávke | %RHP* |
---|---|---|
Betaín HCl
|
700 mg
|
**
|
Acid-stabilná proteáza (plesňový pepsín z Aspergillus niger)
|
150 mg
|
**
|
Horec žltý (Gentiana Lutea natural root powder)
|
50 mg
|
**
|
* % dennej referenčnej hodnoty príjmu ** denná referenčná hodnota príjmu nie je stanovená |
Zloženie: Betain HCl, acid-stabilná proteáza z Aspergillus niger, prírodný prášok z koreňa horko žltého. Rastlinná kapsula na báze HPMC. Bez obsahu balastných látok.
Skladovanie: Pri izbovej teplote, na suchom a tmavom mieste.
Upozornenie: Výživový doplnok. Nie je náhrada pestrej stravy. Ukladajte mimo dosahu detí. Neprekračujte odporúčanú dennú dávku. Pri užívaní prípravku dbajte na pitný režim.
Veľkosť balenia: 90 kapsúl