Kakaové bôby, z ktorých vzniká kakao, sú plody rastliny Theobroma cacao , čo v gréčtine znamená „pokrm bohov“. A nie je divu. V oblasti Strednej a Južnej Ameriky bolo pôvodnými obyvateľmi kakao veľmi cenené. Už pred 3000 rokmi sa kakao používalo ako jedlo, liek alebo aj mena. Dodnes existujú kmene, v ktorých je kakao cenené ako posvätný nápoj. Kakao je známe ako najväčší rastlinný zdroj železa. Avšak okrem železa kakao obsahuje aj horčík, minerál, ktorý je dôležitý pre náš kardiovaskulárny systém a pomáha premeniť glukózu na energiu. Mimo to je kakao skvelým zdrojom serotonínu, tryptofánu, tyrozínu a fenylethylamínu. Tieto neurotransmitéry sú spájané s príjemnými pocitmi a môžu dokonca zmierniť úzkosti a depresie.
Organické kakao obsahuje viac ako 40-krát viac antioxidantov ako čučoriedky! Má úžasné skóre ORAC 98 000 na 100 g oproti čučoriedkam, ktoré majú 2400. Skóre ORAC meria schopnosť antioxidantov absorbovať voľné radikály (ktoré pochádzajú zo znečistenia a toxínov v našom prostredí), ktoré spôsobujú poškodenie buniek a tkanív.
Viac informácií sa dozviete v našom článku na blogu.
Zloženie:
Postup:
V mise si vyšľaháme vajcia spoločne s mliekom. Pridáme múku, chia semienka, rozpustenú čokoládu, kakao, med, prášok do pečiva a lyžičku škorice. Tyčovým mixérom rozmixujeme zmes na hladké cesto. Hotové cesto nalejeme do vaflovača a pečieme 3-4 minúty, záleží na druhu nášho waflovača. Vafle môžeme poliať medom alebo podávať s jogurtom.
Zloženie:
Postup:
Formu na koláč vyložte papierom na pečenie. V mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, kakao, kokosový cukor, vajcia, mlieko a olej a všetko dôkladne premiešajte tak, aby vzniklo hladké cesto. Cesto vložte do pripravenej formy na tortu a rovnomerne rozprestrite. Potom cesto pokryte nahrubo nastrúhanými jablkami a posypte najemno nadrvenými orechmi. Formu s cestom vložte do predhriatej rúry a pečte 35–40 minút pri 180–185 °C. Akonáhle sa koláč upečie, rozpustite čokoládu nad vodným kúpeľom a potom pomocou lyžice pokvapkajte povrch koláča.
Zloženie:
Postup:
V mise rozšľahajte vajcia s maslom, cukrom nakoniec pridajte aj kyslú smotanu. V druhej mise zmiešajte múku, sódu, prášok do pečiva a kakao. Túto sypkú zmes postupne prisypávajte do misy s tekutou zmesou a šľahajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja v cesto. Do cesta primiešajte čučoriedky. Môžete ich predtým v miske premiešať s trochou kryštálového cukru, aby neboli kyslé. Nakoniec nalámte či nakrájajte čokoládu na kúsky a primiešajte ich do cesta. Teflónovú alebo silikónovú formu na muffiny vyložte košíčkami a naplňte ich z troch štvrtín cestom. Pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 20 minút.
Kakao je doslova nabité antioxidantmi. Dokonca svojim obsahom antioxidantov víťazí nad čučoriedkami!
Kakao je veľmi bohaté na železo. Z rastlinnej ríše má dokonca najviac železa, čo je výborná správa predovšetkým pre vegetariánov a vegánov.
Theobromin je známe nootropikum, ktoré navodzuje príjemné pocity a pôsobí proti depresiám a úzkostiam.
Naše kakao má BIO certifikát - Produkcia ekologického poľnohospodárstva mimo EÚ.
Zloženie: 100% organické kakao (Theobroma cacao)
Pôvod: Afrika
Distribútor: Votamax s.r.o., Hladnovská 83/93, Ostrava
Skladovanie: V suchu, v uzavretom obale.
Hmotnosť: 500 g
Výživové údaje | na 100g |
---|---|
Energetická hodnota | 1430 kJ / 342 kcal |
Tuky | 11 g |
- z toho nasýtené mastné kyseliny | 6,5 g |
Sacharidy | 14 g |
- z toho cukry | 0 g |
Vláknina | 45 g |
Bielkoviny | 24 g |
Soľ | <0,1 g |