Špalda je pšenica stará viac ako 8000 rokov. A aj keď sa pestovala pred mnohými storočiami, jedná sa o jeden z pôvodných druhov pšenice. V histórii zaznamenala oveľa menej zásahov v pestovaní, než klasická pšenica. Oproti klasickej pšenici, kde je zrno zbavené šupky a klíčkov, sú v špaldovej celozrnnej múke tieto časti zrna zachované. Výsledkom sú lepšie stráviteľné cestoviny s vysokým obsahom minerálnych látok, vlákniny a menším množstvom lepku.
Špaldové cestoviny sú bohaté na vitamíny skupiny B, vitamíny A a E. Aj keď obsahujú lepok, je ho menej a je ľahšie stráviteľný. Pravdepodobne pretože sa jedná nešľachtenú odrodu ako je to pri klasickej pšenici. Špaldové cestoviny vynikajú vysokým obsahom horčíka, draslíka a vápnika. Cestoviny sú vyrobené iba zo špaldovej celozrnnej múky a vody a môžete ich smelo použiť všade, kde obyčajné cestoviny. Majú orieškovú a ľahko sladkastú chuť.
Príprava: 100 g cestovín vložíme do 1 l mierne osolenej vody a za občasného miešania varíme na miernom ohni cca 9 minút. Odstavíme a necháme dôjsť pod pokrievkou 2-5 minút. Hotové cestoviny scedíme.
Špaldové cestoviny obsahujú mierne vyššie množstvo bielkovín ako bežná pšenica.
Špalda je vysokým obsahom vlákniny a nižším obsahom lepku lepšie stráviteľná ako je tomu u klasickej pšenice.
Cestoviny sú v certifikovanej BIO kvalite a pri pestovaní surovín neboli použité žiadne škodlivé látky.
Naše cestoviny majú BIO certifikát - Produkcia ekologického poľnohospodárstva mimo EÚ.
Zloženie: celozrnná múka z pšenice špaldy BIO, voda. Obsahujú lepok.
Distribútor: Votamax s.r.o., Hladnovská 83/93, Ostrava
Skladovanie: Skladujte na suchom a chladnom mieste.
Krajina pôvodu: Slovensko
Hmotnosť: 250 g
Výživové údaje | na 100g |
---|---|
Energetická hodnota | 1502 kJ / 355 kcal |
Tuky | 1,93 g |
- z toho nasýtené mastné kyseliny | 0,27 g |
Sacharidy | 69,68 g |
- z toho cukry | 2 g |
Vláknina | 6,99 g |
Bielkoviny | 12,10 g |
Soľ | 0,001 g |